Alati i sprave za izradu pizze – must-have svakog istinskog ljubiteljima pizze

Posted by:

|

On:

|

Domaća pizza doživljava pravi boom – ne samo kao jelo, već i kao strastveni hobi. Sve više ljudi ulaže u posebne alate i sprave kako bi postigli onaj savršeni rezultat koji podsjeća na pravu napuljsku pizzu. Ako si i ti zaljubljenik u pizzu, evo popisa najpopularnijih i najtrendi alata koje koristi moderna pizza zajednica.

Pizza pecnice (Ooni, Gozney, Witt Smart)

Klasična kuhinjska pećnica jednostavno ne može postići 450–500 °C potrebnih za pravu napuljsku koru. Zato su prijenosne pizza pećnice postale ogroman hit.

  • Ooni Koda/Karu: plinske ili drvene pećnice, dostižu preko 500 °C
  • Gozney Roccbox: robusna, profi opcija s izvrsnim rezultatima
  • Witt Smart Pizza Oven: elegantna i digitalna opcija s automatskom kontrolom

Pizza kamen ili ploca od celika (baking steel)

Ako nemaš posebnu pećnicu, pizza kamen ili još bolje, čelična ploča (baking steel) u pećnici dramatično poboljšavaju rezultat.

  • Zadržavaju i prenose ekstremnu toplinu ravnomjerno
  • Hrskava donja kora, gotovo kao iz krušne peći

💡 Tip: Čelik se brže zagrije i daje jači efekt “karamelizacije” nego kamen.


🍕 3. Pizza lopata (peel)

Neizostavan alat za prebacivanje pizze u pećnicu.

  • Metalne lopate s tankim rubom lakše „zagrabe“ tijesto
  • Drvene lopate su idealne za pripremu pizze jer se tijesto manje lijepi

🔁 Profesionalci često koriste obje vrste – drvenu za formiranje, metalnu za vađenje.


🔪 4. Rezac za pizzu (wheel ili mezzaluna)

Iako klasični kotačić i dalje vlada, mnogi danas preferiraju:

  • Mezzaluna nož (polukružni, talijanski stil) – elegantan, moćan i oštar
  • Rezači u obliku škare – posebno popularni kod „romana“ ili četvrtastih pizza

📏 5. Digitalna vaga i mjerna posuda za vodu/sol

Prava pizza nije “od oka” – to je znanost.

  • Digitalna vaga je must-have za točna mjerenja brašna, vode i soli
  • Bonus: koristi se i za preklapanje hidratacije tijesta (npr. 70%, 80%)

⏲️ 6. Posude za fermentaciju (dough box)

Ako voliš hladnu fermentaciju, pravi je hit imati plastične kutije za dizanje tijesta.

  • Profesionalni stil (četvrtaste, s poklopcem)
  • Održavaju vlagu i oblik tijesta savršenim

📱 7. Aplikacije i digitalni alati

Moderni pizzaioli sve više koriste aplikacije poput:

  • Pizza App (iOS/Android) – za točan izračun sastojaka
  • Ooni Pizza Dough Calculator
  • Pizza Meter – za odabir veličine i težine tijesta po pizzi

Posted by

in

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *